2011. február 15., kedd

Miért félünk a gázszilikátos házaktól? Az igazság a gázbetonról


A vasgyártás és a bányászati termelés során keletkezett melléktermékeket széles körben alkalmazták építőanyagként vagy építőanyag adalékként. Az egyik leghíresebb a gázszilikát volt, amelynek előnyeiről és hátrányairól ma is megoszlanak a vélemények, a radioaktív sugárzás ügyében mendemondák keringenek. Utánanéztünk, mi a helyzet a gázszilikáttal!

A gázbeton, más néven gázszilikát főként Észak-Magyarországon volt divatos falazóelem. A magyar gázbeton-gyárak termékei voltak a Mátra és a Borsod építőelemcsalád. A gyárak közül a leghíresebb a 1963-1998 között működött kazincbarcikai üzem volt, amely a helyi erőmű salakjából (pernyéjéből) állított elő szürke színű gázbetont. Számos probléma adódott a gázbeton-házakkal főként hegyvidéki területeken, ahol kisebb-nagyobb repedések jelentkeztek. Ma már egyedül az 1985-ben létesült gyöngyösvisontai betongyár működik. Az üzem 1990 óta kizárólag homokalapú, fehér színű pórusbeton termékeket gyárt. Ezeket szintén hívják gázbetonnak is, azonban nem azonosak a hazai köztudatban ismert régi típusú gázszilikáttal. A hazai társadalomban rosszul csengő gázbeton helyett német mintára főként pórusbetonnak nevezik.

Repedések, állapotromlások

Egy másik ismert gázbeton-gyár az 1980-as évek közepén létrejött Mátra Gázbeton Gyár volt, mely a ’90-es évek elejéig működött. A termékeiből készült házak állaga egyes esetekben megromlott, és ezért a gázszilikátot hibáztatták. Aztán kiderült, hogy a tervezők és az építők egyrészt figyelmen kívül hagyták a gázszilikát kis nyomószilárdságát, másrészt a károsodások oka a nedvesség volt, ami származhatott a gázszilikát fal alatti nem megfelelő szigetelésből, a tető nem megfelelő vízelvezetéséből vagy a homlokzati vakolat hiányából. A tapasztalatok szerint a súlyos épületkárokat több hiányosság egyidejű jelenléte okozta. De már nem gyártanak ilyen típusú falazatot. A tiltás azonban nem a sugárzási veszély miatt következett be, hanem a szilárdsági követelményei nem feleltek meg a szabványoknak.

A gázszilikát házak előnyei

A gázbeton amúgy régóta kedvelt építőanyag, ugyanis könnyű, szerkezete porózus, jó hőszigetelő és egyszerű megmunkálni. Hőszigetelési, páraelvezetési és klimatikus tulajdonságai a többi falazóanyagnál lényegesen jobbak. Hőszigetelő képessége miatt födémszerkezetek készülhetnek belőle, de árnyékoló hatása is kiemelkedő, megvéd a szatellit-, radar-, kozmikus- vagy mobilsugárzástól – teszi hozzá Weixl-Várhegyi László kohómérnök-radiesztéta, bioenergetikus szakértő. Tartóssága megfelelő kivitelezés esetében megegyezik a kerámia téglákéval. Vida Ferenc az ingatlanmagazin.com szakértője szerint, ha egy gázszilikát falazatból készült ház jó szerkezetű és állapotú, akkor nyugodtan meg lehet vásárolni. A gázbeton hőátbocsátási tényezője 0,76-0,61 között van. Ahhoz, hogy a ma elfogadott 0,3 W/m2K értéket elérjük, erre 8-7 cm vastag hőszigetelést kell helyeznünk.

A gázszilikát házak hátrányai

Amennyiben egyszerre több paramétert is vizsgálunk, például a teherbíró képességet és a hőszigetelő képességet, akkor már nem annyira egyértelműek a gázbeton előnyei. A páraáteresztő képesség és a kiszáradás sem biztos, hogy a gázbeton mellett szólnak. A nyomószilárdsága nem túl jó, ezért annak idején a kisterenyei házaknál adódtak szerkezeti hibák, repedések. Az is igaz, hogy az a környék bányavidék volt akkoriban, így a rendszeres földmozgások és repedések eredhettek a föld alatti termelő tevékenység miatt is.

Nagy térfogat-növekedést tud elérni a gázbeton, ezáltal nagy vízfelvételre és páratartásra képes. A vizet azonban nehezen tudja leadni, nem tud ismét kiszáradni, ha olyan típusú vakolat kerül a téglákra, amik ebben meggátolják. Ekkor nedvesedhet a fal, és penészesedés is előfordulhat. Az utóbbinak számos egészségkárosító hatása van, legyen az ilyen épület raktár, munkahely, egészségügyi intézmény vagy lakás! Majd ha a nagy térfogat ismét kisebb lesz, és a tégla „visszahúzódik” eredeti méretére, megrepedhet a vakolat. De ez igaz lehet más téglákra is.

Sokak szerint nem jelent veszélyt az egészségre

Arról, hogy a gázbeton egészséges vagy sem, sugároz-e vagy sem, megoszlanak a vélemények. A rendszerváltásig épült gázszilikát-házak, amelyek erőművi salakot tartalmaznak, jelenthetnek esetleg egészségügyi kockázatot. Az utóbbi években gyártott pórusbeton esetében erről nincs szó. De az igazságügyi szakértők is ritkán találkoztak olyan gázszilikát-épülettel, ahol radioktavitás észlelhető, vagyis nagyon minimális a sugárzás veszélye. Inkább magában a környezetben fordulhatott elő radioaktív sugárzás, és ekkor felmerülhetett a falazóanyag sugárzása is. Például lényeges szempont, hogy a bányászott vasérc, aminek melléktermékét használtál fel a gázbeton-gyártásra, sugárzó volt-e vagy sem. A rudabányai vasérc sugárzott, a volt Szovjetunióból származó vasgyártás-alapanyagok sugárzása pedig attól függ, hogy honnan származik a vasérc, és ezt csak mérésekkel lehet megállapítani – mondja Weixl-Várhegyi László.

Már távoztak a káros anyagok

Hazai és nemzetközi tudományos vizsgálatok (ELTE kutató labor) jelzik, hogy a különböző építőanyagokban előforduló salak radioaktív anyagot is tartalmazhatott. A gázszilikát nagyon porózusos, felülete megnőhet, ezáltal a radon nagyon könnyen ki tud jutni az anyagból. Ami eredetileg megnövelte a hőszigetelő képességét és így előnyére vált, az ebben az esetben az anyag hátránya.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) korábbi felmérései kimutatták a forgalmas utak mentén épült gázszilikát falú otthonok magas formaldehid-koncentrációját. Ez az anyag kis mennyiségben fáradtságot, álmosságot, allergiás tüneteket okoz, míg nagyobb koncentrációban erősen rákkeltő hatású.

Weixl-Várhegyi László szerint számos tényező befolyásolhatja a gázszilikát-falazat sugárzását. A téglákból évtizedekig áramolhatnak elő az egészségre káros gázok, és van amelyiknek Alfa-, Béta- és Gamma sugárzása is van. Ezeket a szakértő saját praxisában is többször mérte. A gázszilikát tégla a jód 131-es izotópját is sugározhatja, amely bejuthat a pajzsmirigybe, hiszen ennek a fontos szervünknek szüksége van jódra, de nem radioktív jódra.

Persze az évtizedekkel ezelőtt épült házak falaiból nagy valószínűséggel már eltávoztak a káros anyagok, így minél régebbi az épület, annál kisebb a valószínűsége, hogy sugárzásról beszéljünk. A régi típusú gázbeton-házak utolsó „példányai” is a rendszerváltás környékén épültek. Az évek folyamán a rendszeres szellőztetés is segítette a gázok eltávozását. Akadályozó tényező volt a vastag hőszigetelés, ami miatt a téglákban „rekedtek” a gázok.

Hogyan készül a gázbeton?A gázszilikát úgy készül, hogy valamilyen adalékanyagot összekevernek vízzel, mésszel és/vagy cementtel, majd speciális alumíniumpasztát adagolnak hozzá. Az alumínium reakcióba lép a vízzel, és hidrogén gáz (ezért hívták régebben gázbetonnak) fejlődik, ami felfelé vándorolva megduzzasztja az anyagot – olyan ez, mint a kelt tészta kelesztése. A hidrogén nem marad az anyagban, azonban a helyén keletkezett üregek, pórusok (ezért hívják mostanában pórusbetonnak) biztosítják a gázszilikát-pórusbeton „könnyűségét”, és ezáltal a jó hőszigetelő képességet. Az YTONG sejtbeton falazóanyagok gyártása néhány éve kezdődött meg hazánkban, a gyengébb minőségű korábbi sejtbeton (gázbeton) termékek kiváltására.
Forrás: ingatlanmagazin.com

3 megjegyzés:

  1. Jód-131 biztosan nem jöhet a szilikátból, ez tévedés lehet. Viszont a talajban mindenütt van nagyon kis mennyiségben uránium (a természetes radioaktív háttérsugárzás egy részét ez adja). Az uránium bomlástermékei között van nagyon kis mennyiségben egy radon nevű nemesgáz, amelyet belélegezve közvetlenül a tüdő sejtjeit éri a sugárzás. Szinte mindegy, milyen anyagból van a házunk (tégla, szilikát), a padlón keresztül vagy az építőanyagból kis mennyiségben kerül a levegőbe radon gáz. Normál lakókörnyezetben ez azért nem okoz gondot, mert a lakásokat folyamatosan szellőztetjük, de például a rosszul szellőztetett bányákban dolgozók sokszoros radon koncentrációt lélegeztek be, különösen igaz volt ez az uránbányászokra.

    VálaszTörlés
  2. 1980-ban építettem 2 szintes házat 30-as falvastagsággal vasbeton födémmel.
    Lábatlanon! Vasút mellet lakom kb métere itt a poharak is mozognak remeg az épület ha elmegy egy vonat.Kettő hajszál repedés van a falon ami festés után nem látható több évig.Duna az 100 métere van valamikor Duna meder lehetett a ház alatt 7 méter mélyen van a víz felette 2 méter (fosó homok) ami később jutott tudomásomra az építkezés után. 45cm-es széles 90 cm-es beton alap van egybeöntve az alsó szint válaszfal alapjával Erre hőszigetelést kapott. Fűtési költségem az itt akkor tégla épületből épített házakhoz képest fele.Nem tudom ki mit fog írni vagy szakvéleményt írni én megvagyok elégedve vele.Vagy netán egy jó szériát fogtam ki remélem nem fog összedőlni egy kisebb földrengés után.

    VálaszTörlés
  3. Gázszilikátból épült 4 lakásos sorház esetén egyes szobák falai penészesek lettek. Hogy lehet ezeket kezelni, végleg megszüntetni? Milyen mód van a szigetelésre?

    VálaszTörlés

Ebben a menüpontban minden kedves olvasó véleményét várjuk. A véleményeket munkánk során hasznosítani fogjuk. A megjegyzéseket köszönjük.